Top 5: Päiväretki lasten kanssa, Keski-Suomen kansallispuistot

Korona-edit! Lukaise myös vinkkini vastuulliseen retkeilyyn epidemia-aikana ja Top 5: rauhallisemmat retkipaikat, sillä moni luontopolku tai kansallispuiston reitti saattaa nyt olla ruuhkainen.

Keski-Suomesta löytyy viisi mahtavaa kansallispuistoa, jotka ovat kaikki iskuetäisyydellä Jyväskylästä. Minulla oli töiden puolesta ilo päästä tekemään reittioppaita Keski-Suomen retkeilyreitit maailmankartalle -hankkeelle, joten tässä myös oma korteni kekoon. Kokosin tähän omat suosikkini ja linkkailen vielä myös muutaman muun kunkin kohteen lähialueen erityisesti lasten kanssa päiväretkeilyyn sopivan lenkin.

Kalajan kierros, Etelä-Konneveden kansallispuisto

pudotus

Etelä-Konneveden tuore kansallispuisto lienee parhaimmillaan vesiltä käsin koettuna, mutta päiväretkeksi sopii myös tämä 4,6 km maisemareitti. Vuori-Kalajan rannalla on mainio kota-laavu ja kuivakäymälä, eli lasten kanssa retkeillessä tärkeä eväshuolto onnistuu vaikka kohdalle sattuisi sadettakin. Ihan pienten lasten kanssa voit kulkea vaikka vain helpon osuuden (1 km / suunta) Kalajan pysäköintipaikalta Vuori-Kalajalle, sillä koko reitti on nousuineen ja jyrkänteineen haastavahko. Mutta maisemat palkitsevat! Aikaisempi juttuni reitistä löytyy täältä.

Lisätietoja: luontoon.fi.

Selänpohja – Joutsniemi, Leivonmäen kansallispuisto

leivonmaki-telttailu-7

Leivonmäen kansallispuisto on mukavaa koko perheen retkeilyyn sopivaa maastoa niin kesällä kuin talvellakin. Rengasreittejä löytyy useampikin, mutta vinkkaan nyt poikkeuksellisesti helpon sinne-ja-takaisin -reitin. Selänpohjan parkkialueelta on lyhyt matka Lintuniemen kauniille puolikodalle. Täällä on myös helppo telttailla, kuten me teimme toukokuussa. Lintuniemestä matkaa voi jatkaa edelleen vaikka kevyempien kantamusten kanssa Joutsniemen kärkeen. Joutsniemestä löytyy hieno nuotiopaikka sieltäkin.

Lisäksi Leivonmäen eteläreunalta löytyy lastenvaunujenkin kanssa kuljettavaksi sopiva Harjujärven esteetön reitti (reittiesite-pdf).

Muitakin mainioita reittejä löytyy pienestä puistosta puolenkymmentä, tarkista kaikki luontoon.fi -sivulta! Suosittelen myös hiihtoretkeilyä lasten kanssa, Leivonmäellä sekin on helppoa.

Vasan kierros, Salamajärven kansallispuisto

Salamajarvi-45

2,3 kilometrin mittainen, helppo Vasan kierros lähtee Koirasalmen luontotuvalta Salamajärven kansallispuistossa. Kierros kulkee Pienen Koirajärven ympäri ja on erityisen hyvä pitkospuiden ystäville, joita pikkulapset usein ovatkin. Kiersimme lenkin itse Nuku yö ulkona -tempauksen päätteeksi, lue koko juttu täältä.

Salamajärvi on Keski-Suomen kansallispuistoista suurin, ja tarjoaakin Etelä-Suomalaisittain varsin hulppeat mahdollisuudet monenlaiseen retkeilyyn. Uusi, niin ikään Koirasalmelta lähtevä reitti on Salamanperän luonnonpuistonkin puolella koukkaava Pahapuron lenkki. Kurkkaa koko reittiesite (pdf) täältä.

pahapuron-lenkki-kartta

Osa Salamajärven reiteistä lähtee Sysilammen autio/vuokratuvalta, sieltä löytyy myös 1,5 km mittainen lasten luontopolku. Löydät kaikki Salamajärven päiväretki- ja vaellusreitit tietenkin taas luontoon.fi -sivustolta.

Kotajärven polku, Pyhä-Häkin kansallispuisto

dscf9979

Pyhä-Häkki on pieni, mutta sitäkin upeampi kansallispuisto aarniometsineen ja jättipuineen. Meidän Kotajärven kierroksellemme sattui vielä mahtava marraskuinen pakkaspäivä. Kotajärven polku on 6,5 km mittainen reitti, joka on juuri sopiva jo vähän kävelyä kestäville lapsille. Keittokatoskin Kotajärvellä on melkein puolimatkassa. Lisäksi reitillä riittää nähtävää: on pitkospuita ja suomaisemia, mäntykankaita ja niitä Isoja Puita.

dscf0034
dscf9990

Reittiesite (pdf) löytyy täältä. Vähän pienemmälle kulkijalle sopii myös Mastomäen polku (3,2 km) tai Riihinevan polku (1,4 km). Katso taas: Luontoon.fi.

Heretty – Vahterjärvi, Isojärven kansallispuisto

heretty-isojarvi-latokuusikko-21

Vähän isommille tai erityisen reippaille lapsille on tämä 10 km päiväretki juuri sopiva seikkailu. Heretystä kannattaa lähteä ensin Latokuusikon suuntaan, kuten me teimme keväällä. Sieltä löytyy majavien patoja, ja Latokuusikko-Vahterjärvi -osuus on retken vaativin. Sen jälkeen onkin ihanaa lepäillä kunnolla kauniilla Vahterjärven laavulla. Paluu Herettyyn on sen jälkeen jo maaston puolesta helpompaa.

heretty-isojarvi-latokuusikko-6
heretty-isojarvi-latokuusikko-31

Pienemmille retkeilijöille sopii mainiosti vaikka Heretyn luontopolku, 3,5 km. Heretystä Kannuslahteen (500 m) pääsee myös lastenrattaiden kanssa. Luepa lisää: luontoon.fi

Minnehän seuraavaksi?

leivonmaki-telttailu-5

Here are my top 5 favourite day-hikes to do with kids in the wonderful national parks of Central Finland. You’ll find the route descriptions in English behind these links:

Kalajan kierros, Southern Konnevesi National Park
Selänpohja – Joutsniemi, Leivonmäki National Park
Vasan kierros trail, Salamajärvi National Park
Kotajärvi trail, Pyhä-Häkki National Park
Heretty – Vahterjärvi – Heretty, Isojärvi National Park

2 kommenttia artikkeliin ”Top 5: Päiväretki lasten kanssa, Keski-Suomen kansallispuistot

    1. Hei pahoittelut ”vähän” myöhäisestä vastauksesta, blogi eli tuossa vähän hiljaiseloa välillä. 🙂 Nyt taas täällä näppiksen äärellä. Oman muistini mukaan mikään Pyhä-Häkin reiteistä ei ole varsinaisesti esteetön ja ratas-kelpoinen. Kannattaa toki tarkistaa tieto vielä luontoon.fi -sivuilta. Leivonmäen kansallispuistosta sen sijaan löytyy myös kiva esteetön reitti, ja Isojärvellä pääsee myös Heretystä ainakin lyhyen piston nuotiopaikalle tekemään rattaiden kanssa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s