Top 5: Rauhallisemmat retkipaikat, Jyväskylä

Koronakevät on tuonut paljon liikennettä retkipaikoille – ja myös tänne blogiin! Lisäksi huomasin aikaisemmin viikolla, että esimerkiksi suosittu Nyrölän luontopolku on suljettu toistaiseksi. Täällä blogissakin lähimpien kansallispuistojen perheretkeilyyn sopivia reittejä koskeva juttuni on ollut se suosituin, mutta niiden kaveriksi voisin suositella muutamaa retkikohdetta joista yksikään ei ole kaupungin luontopolku tai kansallispuiston reitti, ja ovat toivottavasti vähän vähemmän ruuhkaisia.

Parillakin näistä retkipaikoista on laavu, mutta epidemian aikana kannattaa muistaa että turvaväleistä on vaikea pitää huolta saman nuotion ympärillä pyöriessä. Suosi siis evästelyssä termari- tai retkikeitin-linjaa jos kaipaat lämmintä syötävää. Lisää vinkkejä poikkeustila-retkeilyyn kokosinkin jo erilliseen postaukseen.

Köhniönjärven kierros

Omaa tutuksi tullutta lähireittiä on helppo suositella muillekin! Köhniön uimarannan parkkipaikalle voi hurauttaa omalla autolla ja järven kiertäminen on mukavan selkeä, 4-5 km rengasreitti. Polut ovat paikoin kivikkoisia, mutta sitäkin hauskempia. Hyviä taukopaikkoja löytyy useampiakin, lisäksi matkalle mahtuu kaksi puroa, yksi pieni joki, junarata ja Könkkölän tilukset. Tarkempi reittikuvaus talvisissa maisemissa täällä, ja saman reitin maisemia vihreämpään vuodenaikaan vilahtelee myös näissä kuvissa.

Alkukesästä tähän retkeen voi helposti yhdistää käväisyn myös Jyväskylän alppiruusupuistossa.

Hangasjärvi ja Myllyvuori

Ylä-Muuratjärven tienoilta löytyy myös hauska, koko perheelle sopiva reitti. Täälläkin pidimme erityisesti nuotiopaikan vieressä soljuvasta purosta, joka lienee nyt keväällä parhaimmillaan! Tarkempi kuvaus, jo parin vuoden takaa sekin, löytyy täältä.

Karhujärven laavu

Karhujärven laavulle pääsee kätevästi esimerkiksi ampujien majalta käsin. Majalta Karhujärvelle on noin kolmisen kilometriä, ja sinne voi kävellä joko pikkuteitä ja latupohjia pitkin tai löytää mukavia metsäreittejä Karhuvuoren ympäri. Me olemme hiihtäneet sinne parinakin kevättalvena, yksi juttukuvaus täällä.

Karttalähde: Karttapaikka

Löysin myös muutaman syksyisen kuvan joltakin reissulta, varsinainen blogipostaus jäi ilmeisesti aikoinaan tekemättä:

Heinälän laavu ja Laajavuoren metsät

Toinen melkein kotioveltamme tavoitettava kohde on Heinälän laavu, ja tietenkin Laajavuoren metsät muutenkin. Myös Laajavuoren takaa löytyy muuten Karhuvuori! Laajavuoren alueella metsissä risteilee polku jos toinenkin, eli hauska päiväretki on vaikka kävely latupohjaa pitkin laavulle, josta sitten seikkailemaan vaikka Karhuvuorelle. Heinälän laavu on siis tuo kartan ylempi laavu, alempi on Laajiksen takarinteen laavupaikka, joka mukava sekin. Laavulle pääsee tosiaan ”kuntokymppiä” pitkin, reittikartta löytyy esimerkiksi täältä ja meidän alkutalvinen retkikuvauksemme täältä.

Karttalähde: Karttapaikka

Tuomiojärven ympäri pyörällä

Ja hei, retkeillä voi myös pyöräillen! Jyväsjärven rantaraitti onkin monelle tuttu, ja myös Tuomiojärven ympäri voi mukavasti rullailla, myös lasten kanssa. Matkalle voi keksiä hauskoja pysähdyspaikkoja kuten Haukkalan lähde ja sen lähellä Laajavuoren pirunluola ja tietenkin Tuomiojärven uimaranta tai Viitaniemi. Aurinkoisia ja vihreitä kevätpäiviä odotellessa!

This corona spring has brought crowds to many popular hiking routes. Find links to lesser known local routes and places above!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s